Luontoelämykset

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • luonto1
 • luonto2
 • luonto3
Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto

Kaunis luonnonrauhallinen kansallispuisto sijaitsee Karvian kunnan ja Kauhajoen kaupungin rajalla. Karvian keskustasta puistoon on etäisyyttä vajaa 20 kilometriä. Puistoalueen kokonaispinta-ala on 6200 hehtaaria.

Puistoon on rakennettu 2 kilometrin pitkospuureitti sekä luontotorni, josta alueen runsasta linnustoa voi seurata. Suolammelle on rakennettu uimalaituri. Alue soveltuu erinomaisesti päiväretkeilykohteeksi.

Kauhalammin kierros

Lisätietoja osoitteesta www.luontoon.fi

Alkkianvuoren luonnonsuojelualue

Alkkianvuori on seudun korkein alue, joka kohoaa 201 metriä merenpinnan yläpuolelle. Alue on mielenkiintoinen ja monipuolinen retkikohde. Siellä voi havainnoida mm. Jääkauden jälkeisiä rantamuodostumia, rinnesuon, vanhoja kalliomänniköitä. Luontopolun varrella kerrotaan alueen eri vaiheista. Opastetun polun pituus on 4,5 kilometriä. Alueella on kota tulisijoineen ja uintimahdollisuus.

Osoite: Alkkiavuorentie, Karvia
www.luontoon.fi/alkkianvuori

Lintupaikkoja; Suomijärvi ja Kärpäsenaukea, Kauhaneva

Valtakunnallistesti arvokas lintuhavaintopaikka, Suomijärvi, sijaitsee n. 8 kilometrin päässä Karvian keskustasta Parkanoon menevän tien no 274 varrella.

Kärpäsenaukea sijaitsee Karvian keskustassa Kirkkojärven pohjoispäässä. Alue on mm. kahlaajalintujen muuttoreitin levähdyspaikka. Kärpäsenaukealla Kauhajoelle menevän tien pohjoispuolella on lintujen seurantaa varten lintuhavaintotorni, jonne Tornien taisto -päivänä Karvian matkailu järjestää ruokailumahdollisuuden.

Kauhaneva on Länsi-Suomen paras lintusuo. Sinne löydät Karvia-Kauhajärvitieltä kääntymällä Ellinharjulta Pohjoiseen Kyrönkankaan museotielle.

Karvian Valokuvaamo – luontoretket

Valokuvauksen moniosaaja

Järjestämme valokuvausretkiä ja luontokuvausopastusta ryhmille. Opastetusti on mahdollista kuvata Karvian monipuolista luontoa ja eläimiä.

Suurta suosiota on saavuttanut huhtikuinen luontovalokuvausviikonloppu asiantuntijaluentoineen.

Tilauksesta suunnittelemme ja toteutamme ryhmille valokuvaustapahtuman.

Liikkeessä myynnissä Karvian matkamuistotuotteita: Karvian julisteet, postikortit, hiirimatot, palapelit, mukit, koristelautaset ja valokuvakirjat.

Yhteystiedot ja tiedustelut:
Karvian Valokuvaamo
Riskunkatu 1
39930 Karvia
040 5052722
Seppo I. Myllyviita
seppo.myllyviita@karvianvalokuvaamo.fi
www.karvianvalokuvaamo.fi

Karvian kalastuskunta

Kalastuskunta toivottaa kaikki tervetulleiksi kalastamaan Karviaan

Karvian kalastuskunta huolehtii Karvianjärven, Kirkkojärven, Rastiasjärven (osa) ja Karvianjoen ja sen sivuhaarojen kalastosta. Kalastuskunta istuttaa arvokaloja järviin sekä Kantin- että Särkikoskeen. Kalastuskunta vaalii ja hoitaa istutuksin myös Karvianjoen omaa tammukkakantaa.

Kalastusluvan hankkinut on oikeutettu kalastamaan Karvian vesistöissä.

Karvianjärveen on vuosien saatossa istutettu kuhaa, ja järvi antaakin nyt hyviä saaliita. Samoin purotaimenistutukset takaavat hyvät saaliit Kantin- ja Särkikoskesta.

Yhteystiedot ja tiedustelut:
Kalastuskunnan esimies Vesa Raiskio
050 5945900
www.karviankalastuskunta.net

Kievarin kierros

Opastettulla kierroksella kuljetaan mm. keskiaikaista Kyrönkankaan tietä ja kuullaan tien historiasta, tutustutaan Pohjankankaan luonnonsuojelualueeseen ja nautitaan emäntien tarjoamat muonaeväät metsälaavulla, joka sijaitsee Talvisodan aikaisen soti-laslentokentän maastossa. Matkan kesto 2-3 tuntia. Retki toteutetaan tilauksesta 15-50 henkilön ryhmille.

Katso ruokalista tästä.

Varaukset:
p. 040 7150351 tai 045 2688627

Polkupyörien vuokraus

Lisätietoja:
www.karvia.fi
Liikuntasihteeri 044 7727402

Vaellusratsastus

Lisätietoja:
Rajakallion Ratsutila
www.rajakallionratsutila.fi

Neva-Lylyn pitkospuureitti

1,2 km pituinen pitkospuureitti kulkee pienen erämaajärven ympäri. Järven rannalla on kota ja leirinuotiopaikka. Paikka sijaitseen Alkkian kylässä. Noin 12 km Alkkiantietä, josta opasteviitoitus.

Yhteystiedot:
Rajakallion Ratsutila
willikarvia.fi/nae-ja-koe/

Pyöräilyreitit

Retki Kantista Lauhanvuoren kansallispuistoon

Reitin pituus: Kantti- Lauhanvuoren näkötorni 32 km. Näkötornilta voit jatkaa matkaa 2 km päässä sijaitsevalle Spitaalijärven uinti-/leiripaikalle tai 6 km etäisyydellä sijaitsevaan Lauhanvuoren luontomatkailukeskukseen (Lauhanvuorentie 490 Isojoki). Vaativuudeltaan reitti on helppo. Nousu Lauhanvuorelle on matkan vaativin osuus. Lauhanvuoren huippu on 231 m merenpinnan yläpuolella.

 • Lähdepuro Lähdetluoma Mertakeidas
  Lähdepuro Lähdetluoma Mertakeidas
 • Metso pyöräilylenkin varrelta
  Metso pyöräilylenkin varrelta
 • Metsäpeura ja vasa Lauhanvuoren kansallispuisto
  Metsäpeura ja vasa Lauhanvuoren kansallispuisto
 • Metsäpeurat Lauhanvuren kansallispuisto
  Metsäpeurat Lauhanvuren kansallispuisto

Reitti: Lähtö Jokipirtiltä, Lentokentäntie 185, Skanssintietä oikealle ja jatkaen suoraan Aunesluomantietä, Jyllikoskentietä oikealle, Kauhajoentietä oikealle, kääntyminen vasemmalle Lauhanvuoren kansallispuiston tielle.

Reitti kulkee kylien hiljaisia sorateitä lukuun ottamatta Kauhajoentien osuutta n. 6 km (tie no 44). Matkan varrella on mahdollisuus poiketa ostamaan tuoreita vihanneksia, hunajaa ja marjoja Niemisen Puutarhalta (Paholuomantie 11, Honkajoki, Kankaanpää). Lauhanvuoren maastossa on hyvin mustikoita ja sieniä.

Keskiaikaista tietä Kantista Kauhanevan kansallispuistoon

Reitin pituus: Kantti- Salomaan leirinuotiopaikka 16 km. Nuotiopaikalta voi tehdä kävellen pitkospuuvaelluksen tai jatkaa pyöräilyä 9 km Nummijärven leirintäalueelle (Nummijärventie 591, Kauhajoki) ja sieltä edelleen 3 km Kammi-kylän suopirtille (Jokelantie 30, Nummijärvi, Kauhajoki). Vaativuudeltaan reitti on helppo.

 • Elokuun yö Kauhalammilla Kurjet palaa suolle
  Elokuun yö Kauhalammilla Kurjet palaa suolle
 • Kauhanevalle palaavia kurkia
  Kauhanevalle palaavia kurkia
 • Kuikat Kauhalammilla
  Kuikat Kauhalammilla
 • Kurjet Kauhalmmin yllä
  Kurjet Kauhalmmin yllä
 • Kurkien kevätsoidin Kaukaneva
  Kurkien kevätsoidin Kauhaneva
 • Kyrönkankaan museotie kesöyössä
  Kyrönkankaan museotie kesöyössä
 • Laulujoutsenet Maantielaakso
  Laulujoutsenet Maantielaakso
 • Skanzin aitat Kantti
  Skanzin aitat Kantti
 • Skanzin aitat taulu
  Skanzin aitat taulu

Reitti: Lähtö Jokipirtiltä, Lentokentäntie 185, jatketaan Lentokentäntietä oikeallelle, jatketaan suoraan Vanhaa maantietä, jatkuen Ellinharjulta Kyrönkankaantietä kansallispuiston paikoitusalueelle ja Salomaan leiripaikalle tai jatko museotietä Nummijärvelle.

Reitti kulkee alkuperäistä keskiaikaista tietä, joka aikoinaan kulki Vaasan Korsholmasta Hämeenlinnaan. Museovirasto mainitsee tien Pohjankankaan harjualueella säilyneen hyvin alkuperäisessä muodossaan. Soratie kulkee polveilevasti Pohjankankaan harjumaastossa. Kauhanevan kansallispuistossa tien varrella on uintipaikka puhdasvetisen lammen rannalla. Nummijärven leirintäalueella on kesäisin saatavissa ravintolapalvelut. Kammi-kylän rakennukset ovat ainutlaatuisia luonnon taideteoksia.

Kyläraittikierros Karviassa etelästä pohjoiseen ja takaisin

Reitin pituus: Kantti- Annen taidekahvila (Sarapohjantie 173) 12 km. Matka jatkuu 9 km Poikkitaiteilijat ry:n ITE-taide nukkepatiolle (Antinraitti 7). N. 100 m etäisyydellä nukkelasta kääntyy Rantatie vasemmalle, josta matka Karviankylään 6 km. Reitti jatkuu oikealle Karviankyläntielle jatkaen 9 km Käntynmäen kyläkaupalle (Sarvelantie 418), jatkaen Sarapohjantietä 4 km Karvian keskustaan ja sieltä edelleen Kulttuurikeskus Skantziin 7 km.

Kantista liki Annen taidekahvilaa reitillä on käytettävissä kevyenliikenteen väylä ja muutoinkin reitti on suurelta osin päällystettyä tietä. Annen taidekahvilassa on vuosittain uudistuva taidenäyttely ja mielenkiintoinen runopolku, jonka varrella taidetta ja pieni kappeli. Poikkitaiteilijat ry:n nukkepatiolla persoonalliset nuket luovat kiireettömään tunnelman. Kioskista voi ostaa mukaan matkaevästä. Rantatien kohdilla on Karviajärven yleinen uimaranta. Karviankylässä on nähtävissä vanhaa paikallista rakennuskulttuuria. Sarvelan kylän kohdilla on toinen yleinen uimaranta ennen Käntynmäen kyläkauppaa. Käntynmäeltä voi ostaa herkullisia jäätelöannoksia. Karvian keskustassa pääraitin varrella on useampi hyvä ruokapaikka. Kulttuurikeskus Skantz on hieno nähtävyys, joka tuo tuulahduksen kylän historiasta. Kulttuurikeskuksen pihapiirissä on persoonallisen kaunis ITE-taideteos, joka vaihtuu vuosittain.

Alkkianvuoren reitti

 • Alkkian luoma, Alkkianvuori
  Alkkian luoma, Alkkianvuori
 • Kalatiirat Suomijärvellä
  Kalatiirat Suomijärvellä
 • Kattilajoen Vanha kivisilta Tuulenkylä
  Kattilajoen Vanha kivisilta Tuulenkylä
 • Lähdepuro Alkkianvuori
  Lähdepuro Alkkianvuori
 • Neuvostosotavankien hautuumaa, Karvia, Alkkia
  Neuvostosotavankien hautuumaa, Karvia, Alkkia
 • Neva-lylyn kesäiltaa
  Neva-lylyn kesäiltaa
 • Raate Suomijärvellä kesäyö
  Raate Suomijärvellä kesäyö
 • Vanha mylly Suomijoki
  Vanha mylly Suomijoki

Pyörien vuokraaminen

Tilaa ryhmille Karvian matkailun vuokrapyörät!

Karvian matkailu on hankkinut käyttöönsä viisi naisten ja viisi miesten Helkaman CS2800 hybridipyörää. Kahdeksan vaihteista, joustohaarukalla ja pikasäädöillä varustettua laatupyörää vuokrataan 25 €:n vuorokausihintaan. Vuokraushinta ei sisällä kuljetuksia.

Tekniset tiedot:
Keskiö: Miranda 38H, 170mm Al
Etuhaarukka: Säädettävä joustohaarukka jouston lukituksella
Ketju: 3/32” Rost Buster Etu-/takajarru: Käsijarrut (V-jarru)
Etu-/takanapa: Shimano napadynamo
Keskiölaakeri: Shimano 122,5mm, Cartridge
Rengaskoko: 28” 42-622
Vaihteet/välityssuhdematka: Shimano Nexus 8 v.
Vanteet/renkaat: ZAC 2000 9×4/42-622
Runkokorkeus/ajajan vähimmäispituus/kpl:
Miehet 51cm/158cm/3kpl 56cm/170cm/2kpl
Naiset 47cm/146cm/3kpl 53cm/160cm/2kpl

Pyörien vuokraus:
040 7150351
info@karvianmatkailu.fi


© Karvian Matkailu ry

Leave a Reply